Místopředseda UEFA s korupčním stigmatem hrozil delegátům jako Brežněv Dubčekovi v srpnu 1968

Martin Malík, šéf STES, byl tedy už v prvním kole zvolen novým předsedou Fotbalové asociace České republiky. Pogratulujme mu, bude to mít ale těžké. Jeho největším hendikepem směrem k veřejnosti mimo bublinu FAČR je, že ho podporoval kontroverzní a vlivný místopředseda Roman Berbr. 

Místopředseda UEFA s korupčním stigmatem hrozil delegátům jako Brežněv Dubčekovi v srpnu 1968

Ten díky novému složení výkonného výboru na úterní mimořádné volební valné hromadě v Nymburce ještě posílil. Malík několikrát tvrdil, že si dovede udržet Berbra na distanc a že není jeho loutkou. Teď to musí dokázat činy. Stejně tak jej čeká vyřešit problém s hrozící nucenou správou a normalizační komisí Evropské fotbalové unie (UEFA), kterou českému fotbalu opakovaně pohrozil ukrajinský místopředseda UEFA Grigorij Surkis, jedna z posledních starých struktur ve vedení evropského fotbalu, podporujících bývalé zkorumpované a zkompromitované funkcionáře typu Platiniho, Villara či Blattera. Ti už ovšem museli po rozsáhlém vyšetřování FBI ze svých funkcí za potupných okolností odejít.

Surkis, podle všeho překračující své kompetence v rámci UEFA, normalizační komisí hrozí kvůli tomu, že moravská komora neschválila změnu stanov, která by jednou pro vždy zabránila zablokování volby předsedy FAČR.

Byla to scéna jako ze seriálu České století, z dílu o srpnové okupaci Československa sovětskými vojsky v roce 1968, kdy vůdce SSSR Leonid Brežněv v Moskvě domlouval unesenému Alexanderu Dubčekovi.

Pošleme k vám normalizační komisi“

Jak píše sport.cz: „‚Pošleme k vám normalizační komisi, hřímal v Nymburce ukrajinský místopředseda UEFA Grigorij Surkis. V ruštině a notně pobouřeným hlasem dodal, že na český fotbal bude uvalena nucená správa a výbor pro normalizaci převezme pravomoci od výkonného výboru. Grigorij Surkis byl sice nadmíru spokojen, že svou misí a pohrůžkami dosáhl zvolení předsedy, ale to mu nestačilo a vyhrožoval dál.

Nerespektujete předpisy UEFA a FIFA! Propásli jste možnost změnit stanovy,‘ křičel ukrajinský funkcionář na delegáty valné hromady FAČR, který byl v polovině devadesátých let společně se svým bratrem Igorem zapleten do skandálu, při němž se kyjevské Dynamo pokusilo uplatit španělského rozhodčího Nieta dvěma kožichy z činčily a 30 tisíci dolary, když ovlivní zápas Ligy mistrů s řeckým Panathinaikosem ve prospěch Dynama. Kyjevský klub byl následně vyloučen na dva roky ze všech soutěží UEFA, Surkisův bratr doživotně vyloučen z fotbalu. Ostatně, Surkis to byl, kdo stál na straně exprezidenta FIFA Blattera a pomohl k moci i expředsedovi UEFA Platinimu, mužům obviněným, odsouzeným a sesazeným pro korupci, on to je, kdo má zakázaný vstup na území USA pro podezření z korupce.“

Surkis mluvil o rakovinném nádoru

Surkis nazval dvoukomorový systém valných hromad FAČR rakovinným nádorem, který je třeba vyříznout. Mluvil o tom, že úterní volbou tento systém moravští delegáti podle všeho pohřbili. A že bude třeba svolat další valnou hromadu, která stanovy konečně změní, když to neudělala nyní v Nymburce.

Našli se ovšem i komentátoři, jako třeba Ondřej Škvor v deníku Sport, kteří dávají Surkisovi za pravdu a tvrdí, že přece menšina (moravská komora) nemůže přehlasovat ani zablokovat většinu (česká komora). Když se Škvorovi připomene, že by se pak Donald Trump nikdy nestal americkým prezidentem, odpoví, že v USA je volební systém dán historicky. Ano, stejně jako je dán historicky dvoukomorový systém ve FAČR (dříve ČMFS). Byl jsem u toho v lednu 1990 v Národním domě v Praze na Vinohradech, kdy vznikl a velmi dobře vím, proč se tak stalo. Mimochodem Ondřeji Škvorovi bylo tehdy patnáct let a zabýval se úplně jinými činnostmi, než je studium volebních systémů valných hromad.

Sám jsem v minulosti poukazoval na to, že se v Česku nakonec neobnovilo zemské zřízení, takže se fotbalový dvoukomorový systém vymyká státnímu uspořádání. Záhy jsem ale pochopil, že jako je dvoukomorový Parlament ČR se Senátem pojistkou demokracie, tak podobnou úlohu sehrávají dvě komory fotbalového svazu.

Zvlášť, když tu byly mocenské pokusy jistých osob ovládnout a podřídit si celý fotbal. A o to jde podle mého názoru i nyní.

Na podzim přitahovali pozornost jako magnet! TOP 5 nejlepších ligových hráčů do 21 let

Pelta ztratil paměť, v roce 2011 mu Moravané pomohli

Smutné je, že paměť nejspíš ztratil i bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta, který v úterý v Nymburce poprvé od svého květnového zatčení (kvůli dotační kauze) veřejně vystoupil. A postavil se proti moravské komoře. Tedy proti té komoře, jež v září 2011 stála při volbě předsedy FAČR na jeho straně proti dvojbloku Jindřich Rajchl/Roman Berbr. Kdyby moravská komora tehdy nezablokovala v Národním domě v Praze na Smíchově valnou hromadu tím, že neschválila její program, nestal by se Pelta předsedou FAČR a nebyl by pak na mimořádné valné hromadě 17. listopadu 2011 v Nymburce vůbec zvolen.

To už Pelta při pobytu v cépézetce, jak vězeňským žargonem přezdívá cele předběžného zadržení, a ve vazbě zcela zapomněl na to, co se dělo před šesti lety? Zapomněl na to, jaké dopisy tehdy psal v roli předsedy Plzeňského fotbalového svazu Roman Berbr, který vyzýval ostatní předsedy českých krajských svazů k rázné akce až do odtržení se od moravského fotbalu (server hattrick.cz tenkrát tento dopis v původním znění publikoval)?

Nyní jsme se od Pelty dozvěděli, že Roman Berbr má prý koule. Děkujeme za informaci. A že je měl i bývalý moravský místopředseda ČMFS Jiří Kubíček. Tedy dokud byl ještě normální.

První rozpor mezi Malíkem a Berbrem

Ale zpět k věci. Mezi Martinem Malíkem a Romanem Berbrem došlo ještě v úterý, hned po skončení valné hromady, k prvnímu, poměrně zásadnímu, rozporu. Zatímco nový předseda hovoří o tom, že by dvoukomorový systém zachoval a změnil by jen stanovy kolem volby předsedy, Surkisem povzbuzený Berbr začal jít dvoukomorovému systému po krku a chce ho (nejspíš s Ukrajincovou pomocí) podle svých slov definitivně zničit.

Jde ovšem o to, zda Surkis, vzhledem ke svému současnému postavení vůbec bude u toho, zda to stihne. Proto možná na rozdíl od zástupců FIFA, kteří dávají českému fotbalu limit na vyřešení situace do června 2018, místopředseda UEFA tak chvátá a mluví o přelomu února a března 2018. Informovaní komentátoři, jako třeba kyjevský analytik a znalec ukrajinských poměrů Viktor Misura, totiž předpovídají Surkisovi stejný osud, jaký stihl v souvislosti s vyšetřováním FBI Blattera, Platiniho a Villara. Tedy největších Surkisových spojenců (a mimochodem přátel Dagmar Damkové, staronové členky výkonného výboru FAČR a partnerky Romana Berbra). Stačí si přečíst tento Misurův komentář z Bruselských Timesů a leccos se vyjasní: http://www.brusselstimes.com/opinion/9141/ukrainian-football-the-case-of-surkis

A také následující analýza z pera Deena Robsona s názvem „Grigorij Surkis a konec jeho kariéry“ je patřičně výmluvná: https://medium.com/@kazakovmarkel2001/hryhoriy-surkis-and-the-end-of-his-career-bbcaf921a9ba

Pískot a smích, pak mrazení v zádech

Škoda, že se s těmito články neseznámili delegáti úterní valné hromady předem, možná by se potom tak nelekli. Při první Surkisově řeči se ze sálu ozval pískot a posměšky, při té poslední delegáti už jen zděšeně na projev představitele starých struktur UEFA zírali. Šel z toho mráz po zádech, jako když Mráz přichází z Kremlu.

Nový předseda Martin Malík tvrdil, že mu tento projev nevadil, protože se prý ještě ve škole učil rusky. Já jsem se také učil rusky, asi od osmi až do dvaadvaceti let. Proto jsem také Surkisovi velmi dobře rozuměl, a proto mi to na rozdíl od Malíka velice vadilo. Překladatel totiž jeho řeč ještě diplomaticky mírnil a některá ostrá slova raději ani nepřekládal.

Mimochodem vůbec si nemyslím, že zrovna Grigorij Surkis přicestoval z UEFA do Česka náhodně. Jako si v roce 1968 nepočínala náhodně Biľakova dělnicko-rolnická vláda se svým zvacím dopisem.

Ostatně minulé, nechvalně známé, časy připomněla i následná volba Romana Berbra. Jak trefně napsal hlavní moderátor O2 TV Sport Petr Svěcený na Facebook a Twitter: „Celkem 117 ze 128 delegátů z Čech si myslí, že Roman Berbr je to pravé ořechové pro český fotbal, a tak mu dali svůj hlas... Bravo, hoši. Koryta vám nevyschnou, tak můžete slavit. Děláte to správně – po česku.“

K tomu stačí lze dodat: „To je skoro jako kandidát předlistopadové Národní fronty, nějakých 97,98 procent. A aklamací, po soudružsku, podle hesla: Kdo nejde s námi, jde proti nám. Zeptal bych se jen jako soudruh Štěpán na sjezdu Lidových milicí v pražském Paláci kultury měsíc před listopadem 1989: Co je to za vola, co se zdržel hlasování? Zjistěte mi ho!“

Projevy dua Berbr/Pelta půjdou v televizi na Silvestra?!

Skončil bych ale vesele a optimisticky. Reportér ČT Sport Lukáš Pečeně, když viděl v Nymburce „bravurní“ řečnická vystoupení Romana Berbra a Miroslava Pelty, okamžitě psal na Twitter, že na Kavčích horách musejí zrušit silvestrovské vydání pořadu Fotbal extra a zařadit místo toho tyto perly. Mně v této souvislosti nezbylo než konstatovat, že moje čtyřletá dcerka má bohatší slovní zásobu a projev než čelní představitelé českého fotbalu.

Jak říkal poražený předsednický kandidát Petr Fousek, fotbal je ale tak silný, že dokáže přežit všechno. Jde maximálně o čtyři roky a sám Roman Berbr v úterý v Nymburce tvrdil, že tu nebude věčně. A Grigorij Surkis? Třeba se brzy splní prognózy zahraničních komentátorů o tom, že skončí jako jeho předchůdci a spojenci Blatter, Platini a Villar. Ostatně v loňském roce, kdy byl zvolen nový předseda UEFA, Slovinec Čeferin utrpěl Ukrajinec citelnou porážku.

Přejme tedy Martinu Malíkovi, aby dostál svých slov a aby v nové funkci hájil zájmy celého českého fotbalu a nikoli jen některých mocichtivých jedinců. A s tou nucenou správou a normalizační komisí to možná nebude tak horké, pokud to tedy nebude někdo z Česka uměle přihřívat. Myslím si totiž a doufám, že noví šéfové UEFA v čele s Aleksanderem Čeferinem smýšlejí poněkud jinak než staré struktury, které ještě ve vedení evropského fotbalu přežívají a straší okolí.

Babiš: FAČR má špatnou reputaci, Svoboda údajně usiloval o prohru své Sparty, Synecký je obviněn