Rosa poprvé na umělce. Koho sledovat – 13.10.2014

Pondělnímu programu kvalifikace na Euro 2016 do Francie jednoznačně vládnou zápasy skupin A a B. Česká reprezentace se utká s Kazachstánem, zatímco Holanďané změří síly s našlápnutým Islandem. O dům dál se pak Belgie porve s Bosnou a Wales s Kyprem.

Rosa poprvé na umělce. Koho sledovat – 13.10.2014
Češi bojují o Euro v Asii. Čech a spol. se představí na umělé trávě v Kazachstánu

Začátek jako z říše snů. Čeští fotbalisté pod vedením Pavla Vrby dali dokonale zapomenout na zpackanou přípravu a po výhrách 2:1 nad Nizozemskem i Tureckem mají parádně našlápnuto k postupu na Euro. Před Petrem Čechem, Tomášem Rosickým, ale i Matějem Vydrou a Danielem Pudilem stojí třetí překážka z Kazachstánu. Pro mnohé premiérový duel na umělé trávě bude dost možná klíčovým střetnutím v celkovém hodnocení. Z blízkého východu se budou body vozit těžko. Vždyť v 7 z posledních 16 domácích soutěžních zápasů dokázal Kazachstán buď vyhrát nebo udržet čisté konto.

Šlágr „české“ skupiny A – „Sigurdssonův“ Island hostí „Van Persieho“ Nizozemsko

Vřava o místa na francouzském Euru nabírá co do obrátek i do atraktivity. Dnes večer nás kromě duelu českého nároďáku zajímá především střetnutí Islandu s Nizozemskem, v němž se mimo jiné objeví i řada anglických krajánků. Seveřané spoléhají především na výkony hvězdy Swansea Gylfiho Siggurdssona, jemuž v záloze pomáhá i kapitán Aron Einar Gunnarsson, jenž hájí barvy druholigového Cardiffu. Hiddinkův výběr pak tmelí i Daley Blind s Robinem van Persiem. Stoper Ron Vlaar je stále mimo hru.

Výkvět Premier League v Bosně. Nastoupí za Belgii konečně Hazard?

Více než polovina nominace belgického národního týmu je složená z hráčů z Premier League. I proto je fanouškům anglické kopané velmi blízká. V pátek proti Andoře nemohla nastoupit největší hvězda Red Devils Eden Hazard; kromě něj je proti Bosně a Hercegovině s otazníkem i kapitán Vincent Kompany. Nastoupit by však měl Romelu Lukaku, kterého čeká souboj se spoluhráčem z Evertonu Muhamedem Bešićem. Klíčovou postavou Bosňanů bude samozřejmě útočník Man City Edin Džeko, bránu pak střeží Asmir Begović ze Stoke.

Wales čeká důležitý zápas o postup. Doma hostí nevyzpytatelný Kypr

Opět bez Ramseyho, ale s Balem. Wales uhrál doma s Bosnou a Hercegovinou cenný bod a díky prohře Kypru s Izraelem se osamostatnil na čele tabulky skupiny B. Z ní může při laskavém sítu pomýšlet na evropský šampionát hned pět celků – včetně Ostrovanů Walesu a Kypru. Velšané opět budou spoléhat především na hvězdu Realu Madrid, kterou ze zadních řad budou podporovat kupříkladu Joe Ledley z Crystal Palace, nebo spoluhráči ze Swansea – Ashley Williams a Neil Taylor.

Pondělní program kvalifikace na Euro 2016:
18:00 Kazachstán – Česko
20:45 Andorra – Izrael
20:45 Bosna a Hercegovina – Belgie
20:45 Chorvatsko – Ázerbájdžán
20:45 Island – Nizozemsko
20:45 Lotyšsko – Turecko
20:45 Malta – Itálie
20:45 Norsko – Bulharsko
20:45 Wales - Kypr