Pelta: Vaněk a spol. jsou partyzáni. Lavi a Vyšehrad mají látku na celý rok!

Jak píšeme na jiném místě, reprezentanti Ondřej Vaněk a Jan Kopic podle Radiožurnálu figurují jako svědci v případu vyšetřování drogového dealera. Vaněk, který momentálně působí v ruské Ufě, si od Vítězslava Meišnera měl drogy kupovat, v policejní zprávě to však odmítá. Hráč Plzně Kopic měl dealerovi půjčit půl milionu korun. Případ bude brzy projednávat soud, zabývat by se jím mohla i Fotbalová asociace ČR (FAČR). Známé heslo FAČR „Fotbal ano, drogy ne!“ vyznívá v této souvislosti hodně podivně. Jaksi naruby.

Pelta: Vaněk a spol. jsou partyzáni. Lavi a Vyšehrad mají látku na celý rok!

Údajný dealer Patrik Barančík detektivům přiznal, že s drogami obchodoval. Na rozdíl od Meišnera, jehož advokát Luděk Růžička odmítl, že by omamné látky prodával. Meišner je prý jen bral, a to i na večírcích, kde byli i někteří fotbalisté z Plzně. Zda byl na party i Vaněk nebo jiní fotbalisté, Růžička nekomentoval.

„S obžalobou jako takovou Meišner nesouhlasí. Nepopírá, že se na jisté trestné činnosti, která mu je kladena za vinu, podílel. Nesouhlasí ale s tím, že by drogy dovážel ze zahraničí a popřípadě je tady distribuoval. On drogy přechovával. Nicméně nepopírá, že se s některými fotbalisty z Plzně znal a účastnil se s nimi večírků, kde byly tyto drogy běžně k mání a účastníci těchto večírků je užívali,“ řekl Radiožurnálu advokát Růžička.

Věta o tom, že drogy mohlo na svých divokých večírcích užívat i více hráčů Viktorie Plzeň pozorné čtenáře zaujala. A to bez ohledu na to, jaké oficiální stanovisko management Viktorky k případu vydává. Vzhledem k tomu, že ještě  v úterý po poledni nebylo k mání, lze soudit, že se zřejmě vážilo každé slovo.

Jak připomínají média, vedení plzeňského klubu neřeší potíže s návykovými látkami u svých hráčů poprvé. Při první účasti Viktorie v Lize mistrů byl obránce David Bystroň přistižen při užití metamfetaminu, tedy drogy známé jako pervitin. Loni byl vyhozen hráč z juniorky Viktorie kvůli kouření marihuany. Velký skandál způsobil také David Limberský, který havaroval při řízení pod vlivem alkoholu a následně se snažil neúspěšně utéct policii. 

Šádek musí na disciplinárku i kvůli nadávkám delegátovi

K těmto nepříjemnostem byl navíc generální ředitel klubu Adolf Šádek předvolán před disciplinárku kvůli tomu, že po zápase Plzeň – Teplice (2:2) v sobotu 1. dubna 2017 hrubě urážel delegáta a člena komise rozhodčích Václava Krondla a rozhodčího Pavla Julínka.

Což je s podivem, protože po tomto utkání napsali dopis předsedovi komise rozhodčích Michalu Listkiewiczovi nikoli Plzeňští, ale Tepličtí, kteří si stěžovali na Julínkovo tendenční řízení zápasu ve prospěch Viktorie.Co více tedy Šádek chtěl? Měl být Julínek vůči obhájci titulu ještě vstřícnější? A proč? Za to, že Viktorka ztratila dva body, nemohl. Naopak, kdyby se držel pravidel, ztratila by všechny tři, protože Bakoš, který pro Plzeň zařídil penaltu za stavu 0:2, měl být už dávno vyloučen.

Plzeň na Nobelovu cenu (s)míru. Sjednotila Spartu se Slavií!

Vraťme se však k tématu. Extázi, případně kokain, měli fotbalisté užívat hlavně na diskotékách. To je důvěrně známé Šádkovo prostředí, sám diskotéku rovněž provozoval, takže musí vědět, jak to tam obvykle chodí.

V jednom z rozhovorů se až nečekaně otevřeně přiznal k tomu, jak své hráče ráno v Plzni testovali na alkohol.

„Limberského musíme držet nakrátko. Pomalu, abychom mu dali GPS nebo bodyguarda. Zpočátku jsme spolu bojovali. Několikrát mi s Milanem Petrželou foukali do balonků. Byli tehdy zelenější než balónky, do nichž dýchali, “přiznal před časem Adolf Šádek v interview pro Mladou frontu DNES.

Fotbaloví lídři vytvořili hráčům krásné bydlo

Vynikající komentátor deníku Sport a dokonalý znalec českého fotbalového prostředí Pavel Hartman v této souvislosti už v září 2015, po Limberského řidičské aféře, napsal skvělý komentář, v němž mj. uvedl:

„Šádek tím nevědomky přiznal vlastní totální selhání v roli generálního manažera. Nejvyšší výkonný šéf v klubu má za povinnost nastavit ve fotbalové firmě profesionální prostředí, ve kterém bude místo jen pro opravdové profesionály, a ne pro potenciální alkoholiky. Kdyby to udělal, nemusel by zavádět pozápasová soustředění a nasazovat na Limberského bodyguarda.

Ale tohle ho vůbec nenapadlo. Protože vyrostl ve stejném prostředí jako Limberský. Je to prostředí, které popsalo již mnoho kauz. Všichni si pamatují na kapříky, hrušky, jablka, kterými se upláceli rozhodčí, aby z rovného hřiště byla na zakázku udělána nakloněná rovina. Všichni si pamatují na cinklé jaro, kterým se oháněl současný předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Další kaňka pro Plzeň? Kopic s Vaňkem jsou vyšetřování kvůli drogové kauze

A konečně všichni vědí, jaké zvrácené impérium si z českého fotbalu přes rozhodčí vybudoval svazový místopředseda Roman Berbr.

Konkureční boj, který je motorem vývoje, se tak zvrhnul v boj o zákulisní moc. Nejvýstižněji to vystihuje známé heslo z jedné korupční aféry: ‚Silnější pes mr..‘ Důsledkem toho je, že o úspěchu nerozhoduje kvalita na trávníku, nýbrž vybojované pozice ve zvrácené chobotnici, jež ovládá český fotbal.

Hráči tedy nemusí pracovat jako profesionálové. Jejich resty v tréninku nebo v životosprávě přece vykompenzuje vymyšlená penalta či neodmávaný ofsajd. Tak proč by chodili brzy spát, jedli zdravě a báli se toho, že když to nebudou dělat, dostanou na minutu padáka a budou se muset živit jinak.

Jinými slovy: lídři českého fotbalu jim vytvořili svým pokřiveným myšlením a jednáním krásné bydlo. V Česku nejspíš momentálně není lepší zaměstnání než být profesionálním fotbalistou. Nebo lze ještě v jiném oboru vydělat nádherné peníze za minimum úsilí?

Český fotbal se tímhle ničí. Proto opakovaně nemá zástupce v Lize mistrů, proto neprodává žádné hráče do špičkových zahraničních klubů. A když se přece jen najde jedinec, který se vzepře prostředí a po všech stránkách na sobě maká, po přestupu do ciziny zjistí, že to bylo málo a pokud bude chtít v téhle konkurenci vydržet, musí přidat.“

Tohle přesně po půldruhém roce nejspíš platí i pro Vaňkovu (a Kopicovu) drogovou kauzu. Ondřej Vaněk před svým příchodem do Plzně hrával za Peltův Jablonec. A také za reprezentaci. Miroslav Pelta o něm a o jeho přátelství s Limberským nedávno řekl: „Limberský je velké dítě. Fotbalově je v pořádku, ale když vidím, s kým se kamarádí… To jsou ty Vaňkové a tahle partička. Znám je, prošli mi rukama, to jsou partyzáni.“

Takže i svazový šéf, jenž pak Vaňka prodal z Jablonce do Plzně, věděl, co všechno se kolem těchto hráčů může dít a s kým má tu čest.

Místní specifikum: „Chlastají, fetují, přesto vyhrávají“

Přes všechny plzeňské maléry vede Viktoria, mistr z let 2011, 2013, 2015 a 2016, šest kol před koncem ligy tabulku o jeden bod před Slavií (a o třináct před Spartou!) a má k tomulepší vzájemnou bilanci s červenobílými (3:1, 0:1). Takže vlastně o bod víc, protože při bodové shodě bude opět mistrem Plzeň. Po nedělním vítězství nad Slováckem (2:0) si oficiální hlavní trenér Zdeněk Bečka sice opětovně postěžoval, že herně to stále není ono, ale že se jeho tým zase přiblížil ke kýžené obhajobě titulu.

To je vskutku velké specifikum českého fotbalu.

Nejlépe to v internetové diskuzi vystihl jeden z letenských fanoušků s typickou přezdívkou Sparťan, který si povzdechl: „Chlastají, fetujou, přežírají se a my stejně nejsme schopní je porazit. To nepochopím.“

Kdo si pozorně přečte výše uvedený Hartmanův komentář třeba ale něco pochopí.

A Jakub Štáfek a spol. mají scénář pro Laviho v seriálu „Vyšehrad“ zadarmo na celý rok dopředu. Jen by mě zajímalo, koho v této souvislosti označí jeden nejmenovaný kolega za parazita.