Švento byl pod kudlou a říká: Chtěl bych si ještě jednu sezonu užít a pak fotbalovou kapitolu uzavřít

Jednatřicetiletý středopolař Dušan Švento, který je zatím držitelem dvou českých a tří rakouských titulů, absolvoval operaci kolene a má před sebou rekonvalescenci až do konce aktuálního soutěžního ročníku, do jehož dění už by ve slávistickém trikotu neměl zasáhnout. Bývalý ofenzivně laděný hráč Ružomberoku, Salzburgu či Kolína nad Rýnem, který se v nynějším soutěžním období objevil na ligových pažitech 722 minut čistého času, se o svých potížích rozpovídal na oficiálních stránkách svého zaměstnavatele slavia.cz.

Švento byl pod kudlou a říká: Chtěl bych si ještě jednu sezonu užít a pak fotbalovou kapitolu uzavřít

O tom, co přesně ho během jarní části trápilo...

"Po několika intenzivních trénincích mi koleno nateklo, pociťoval jsem na jedné straně bolesti. Myslel jsem si, že to nějak odezní, bohužel to nebyl ten případ. Nechal jsem si tedy udělat vyšetření a byl tam nález v oblasti menisku a chrupavky. Bohužel mě čeká delší rekonvalescence, která pravděpodobně potrvá až do konce sezony."

O tom, že by měl být připraven na start letní přípravy...

"Mělo by to tak být nasměrované, abych byl na přípravu v pohodě a abych další sezonu mohl absolvovat bez zdravotních problémů. To je pro mě priorita. Je mi dvaatřicet, chtěl bych si ještě jednu sezonu užít a pak fotbalovou kapitolu uzavřít."

O tom, zda o konci profi kariéry neuvažuje příliš brzy...

"Takhle to bylo dopředu dané. Když jsem přišel do Slavie, tak jsem chtěl týmu pomoci, aby se naplnily ambice, a ty se plní. Z mého individuálního hlediska je situace teď taková, že k tomu nemůžu přispět. Samozřejmě každý by chtěl svoje působení ukončit nějak pozitivně, ať už ze zdravotního nebo výkonnostního hlediska, aby mu to dalo nějaký impuls do budoucnosti. Při svém příchodu do Slavie jsem říkal, že je to v podstatě moje poslední zastávka. Samozřejmě jsem chtěl, aby to tak bylo a aby se ambice naplnily."

Na dva zápasy v týdnu se vymlouvat nebudeme, říká Mašek. Bohemka se zachrání

O tom, jak těžké je sledovat šlapající tým a nepodílet se na tom...

"Takový je fotbalový život. Zažil jsem sezonu, kdy se mi super dařilo, ale nakonec jsem o třešničku na dortu, což byla Liga mistrů, přišel, protože jsem měl natržený zkřížený vaz. Jak jsem řekl, to je fotbalový život, na jednu stranu přinese nějaké zkušenosti, na druhou stranu si musí také něco vzít. Beru to tak, jak to je, ve fotbale jsem si něco užil, je to realita. Nikde není psáno, že až se uzdravím, tak se nemůže zase dařit. Jsem součást týmu, klukům budu samozřejmě držet palce, na podzim jsem něco odehrál, takže se taky cítím jako součást úspěchu. Samozřejmě chci, abychom titul vybojovali. Až bude každý z nás vzpomínat za dvacet let, tak si řekne: Mám úspěch se Slavií. Budeme na to mít jen ty nejlepší vzpomínky, byť tam byly i negativní momenty, v mém případě zranění. Samozřejmě se na mně asi podepisuje věk a také to, že tělo už je opotřebované. Už mi není dvacet."

O tom, jak vidí závěr ročníku zhlediska boje o titul...

"Naše šance jsou velké. Ale každý zápas do konce sezony bude hodně těžký a důležitý. Myslím si, že celý kádr, systematika a chod klubu je nastavený tak, že běžíme naproti úspěchu, takže tam je velká šance. Jak se s tím popasujeme, to je už na nás, ale přál bych si, aby se titul po dlouhých letech tápání a bojování o záchranu podařil. Přišlo by to vhod všem, kteří jsou okolo fotbalu, a samozřejmě také nám a celé slávistické komunitě."