Wengerův konec? V Arsenalu může spustit nechtěné domino

Tyhle hlasy se v posledních letech ozývají na přelomu února a března téměř pravidelně. Jenže letos znějí úvahy o konci trenéra Arsena Wengera v Arsenalu o něco silněji než obvykle. Francouzský kouč se zatím nerozhodl, ale pokud by u Gunners přece jen funkci složil, může to mít pro londýnský celek neblahé následky.

Wengerův konec? V Arsenalu může spustit nechtěné domino

Arsenal vede Wenger už od roku 1996, tedy téměř jedenadvacet let. Zatímco dřív s klubem sbíral výrazné úspěchy, dokonce s ním prošel sezonou v Premier League bez jediné porážky a zapsal se tak do historie, poslední léta jsou pro fanoušky o dost chudší.

 

Stalo se tradicí, že slušně rozjetá sezona, v níž má Arsenal vždy políčeno na čtyři trofeje, se začne drolit v únoru. A přesně tak tomu je i v letošním ročníku. „Kanonýři“ na konci ledna prohráli doma s Watfordem, pak s Chelsea a nastal jejich úpadek, který vyústil v aktuální ztrátu třinácti bodů na první místo.

 

V lize to tak bude zase jen souboj o umístění v elitní čtyřce, která postupuje do Ligy mistrů. A když už jsme u milionářské soutěže… Tam si Arsenal za pár dní patrně zahraje svůj poslední zápas v tomto ročníku, protože děsivá porážka 1:5 v úvodním zápase osmifinále na hřišti Bayernu Mnichov dává londýnskému celku pramálo nadějí na postup.

 

Pravda, je tu ještě FA Cup, který Arsenal v posledních letech dvakrát vyhrál, nicméně úspěch, který by měl pořádný šmrnc, fanoušci vyhlížejí marně.

 

Všechny spíš zneklidňuje nejistota, která kolem budoucnosti francouzského stratéga panuje. Své rozhodnutí o buducnosti totiž plánuje oznámit až v závěru sezony. „Chci, aby klub oznámil, co se bude dít. Jestli Arsene zůstane, nebo se chystá odejít. Všechny ty spekulace budí jen další neklid, nikdo totiž netuší, jak se věci mají,“ nabádal klub jeho bývalý dlouholetý brankář David Seaman.

 

Wenger se v podstatě nevyhne rozhovoru, kde by se ho novináři neptali na jeho budoucnost. Už je musí krotit. „Tahle tisková konference je o zápasu s Liverpoolem, ne o mně a nabídkách, které jsem odmítl či neodmítl,“ brzdil žurnalisty před víkendovým kláním s Reds, které si v podstatě ani jeden z týmů nemůže dovolit prohrát…

 

Seaman, který strávil v Arsenalu třináct let a z nich sedm pod Wengerem, svého bývalého trenéra z klubu nevyhání. „Mám k němu velký respekt. Nemůžu říct, jestli má zůstat, nebo ne. Je spíš potřeba, aby se k tomu nějak postavil klub a v případě, že skončí, mohl někdo další začít něco budovat. Přeju si, aby to bylo brzo,“ sdělil někdejší reprezentant Anglie.

Zlanaří ho Barcelona?

Ještě víc komplikací do hry vnesl Luis Enrique, který oznámil svůj úmysl skončit na lavičce Barcelony. Není potřeba zmiňovat, že v užším seznamu jeho možných nástupců je i Wenger. Sedmašedesátiletý trenér před pár týdny prohlásil, že sice není jisté, zda v Arsenalu bude i v příští sezoně, ale trénovat prý někde určitě bude, na lavičce plánuje být ještě aspoň další čtyři roky.

A jestli se některý klub neodmítá, je to Barcelona, byť Wenger je svázaný s Arsenalem pupeční šňůrou. „Moje priorita bude vždycky stejná. Nehledám si jinou práci, soustředím se na to, abychom se zlepšovali,“ prohlásil Francouz, který údajně v zimě zavrhl některé nabídky z čínské ligy.

Wengerův případný odchod může v Arsenalu nadělat další paseku. Spousta hráčů mu totiž vděčí za to, že je vytáhl do evropské špičky. Třeba obránce Hector Bellerin se svým dalším působením v klubu čeká i na rozhodnutí trenéra, jenž mu dal šanci se v týmu prosadit.

A podobně jsou na tom další. Mesut Özil naposledy vyjádřil svůj vděk za to, jak jej Wenger vysvobodil z Realu Madrid v době, kdy mu předseda španělského celku Florentino Perez hrozil místem na tribuně. „Pana Wengera jsem měl v telefonu od roku 2010. Už dřív jsem mu slíbil, že pokud bude šance, abych z Madridu odešel, ozvu se. A ten moment tehdy přišel. Pronesl moudrá slova a přesvědčil mě, že mě v týmu opravdu chce,“ líčil německý záložník, který sice touží v Arsenalu po lepší smlouvě, ale zároveň podpis podmiňuje i setrváním Wengera.

Bafuňáře Gunners nečeká snadná práce. Buď se jim Wengera podaří přimět k setrvání, nebo se rozloučí nejen s ním, ale i řadou dalších…

Martin Vymyslický