Královna Viktoria si v neděli nastaví zrcadlo. Zaúčinkuje faktor „Šádek“?

Myslím, že každý z nás, nejenom z dětství,zná tu krásnou pohádku o Sněhurce, kde královna, nevlastní matka Sněhurky, se opakovaně ptá kouzelného zrcadla, kdo že je na světě nejkrásnější. Použiji příměr s jinou královnou. S tou, jak svůj klub vnímají fanoušci Západočechů, královnou Viktorií. Královna Viktoria se také dlouho dívala do zrcadla a do určitého času z něj slyšela, že je v lize nejlepší a že také tabulku přece vede ona. Právě v neděli nastane čas, kdy se jí to buď znovu potvrdí, nebo pro ni nastane čas procitnutí.

Královna Viktoria si v neděli nastaví zrcadlo. Zaúčinkuje faktor „Šádek“?

Když mužstvo Viktorie Plzeň naposledy z Edenu odjíždělo, přibalili jí červenobílí na cestu domů do rance pět banánů (rozuměj gólů). A nic na tom nemění, že Plzeň už měla dávno před tímto zápasem jistý titul, který vydatně slavila. Pro fanoušky Viktorie a klubové vedení to byl neomluvitelný průšvih. Ta porážka byla potupná.

A jak jsou karty rozdány přibližně o devět měsíců později? Plzeň do minulé soboty tabulku vedla, Slavia ji právě v tu sobotu v tabulce předskočila. Plzeňský jarní herní rozjezd připomíná ten podzimní, její hra je těžkopádná, chybí jí kombinační lehkost, nápaditost a údernost. U Slavie je to právě naopak. Fotbalové komentáře se rozplývají nad „útočnou vozbou“ sešívaných a Plzeňské odsuzují po Zlínu za skoro neexistující střelbu a vůbec nudnou hru.

Čeká nás duel Limberský - Sýkora

Osobně jsem velice zvědavý, jaká bude odpověď klubu Viktoria Plzeň právě v neděli na Slavii. Záměrně píšu klubu, nikoliv mužstva nebo hráčů Viktorie. Nechci se mýlit, ale jsem přesvědčen o tom, že tuto neděli v Edenu to bude jiná Plzeň, než jakou jsme viděli v prvních dvou jarních kolech. Protože jak znám Adolfa Šádka, zcela jistě to už osobně od pondělka převzal do svých rukou. Pohovory s hráči, pohovory s trenérem, osobně vše kontroluje a na všechno dohlíží. A doteď ještě „neskousl“, že Honza Sýkora je právě na Slavii, a ne u něj v Plzni, ve Štruncových sadech. Na hřišti to bude hodně zajímavé dění. Pokud Honza „Sýkorka“ nastoupí opět na pravém kraji slavistické středové řady, bude moc zajímavé sledovat, jak si povede. Proti Davidu Limberskému.

Právě plzeňský levý obránce doma proti Příbrami a minule ve Zlíně byl tím Limberským, který v uplynulém ligovém ročníku táhl Viktorku za titulem, leda tak podle jmenovky na zádech. David zatím na jaře podává výkony, které nemají nic společného s kreditem, který si jako hráč na trávníku vydobyl. Ofenzivní podpora minimální, v defenzivní činnosti to skřípe, a že by to vzal v situaci, kdy se mužstvu herně nedaří, jako nejzkušenější Plzeňák na sebe a za správný konec, to ani náhodou.

Probuzení ospalého Davida

To Honza Sýkora zatím po hřišti létá. Velmi dobře jsem ho všestranně poznal v Brně, kam jsem ho přivedl ze Sparty jako „no name playera“, jemuž v Česku nevěřili. A poznal jsem, co mu v jeho fotbalovém růstu vyhovuje a co ne. Opakovaně jsem zde zpochybňoval trenérské tahy libereckého Jindřicha Trpišovského a také Karla Jarolíma, když ho oba stavěli na pozici levého obránce.Ano, Honza, i přes svůj vzrůst, umí hrát soupeři do těla, ale své možnosti a přednosti zdaleka nejvíce uplatní nikoliv jako obránce.Ve Slavii odehrál dvě vstupní soutěžní utkání nad očekávání velmi dobře. Ale takové výkony musí podávat opakovaně, proti silným soupeřům. Pokud to dokáže, bude mít cestu do kvalitnějších soutěží otevřenou. Protože předpoklady pro to má.

David Limberský hraje na postu levého obránce jako „pravák“ přes nohu. A Jan Sýkora stejně tak na pozici pravého záložníka či křídla. Oba tedy mají silný návyk navádět míč do hřiště, tedy na silnější nohu toho svého nedělního protivníka.Jsem přesvědčen o tom, že v Edenu proti Slavii, potažmo i proti Honzovi Sýkorovi, bude stát herně úplně jiný David Limberský než ten z úvodu jara. Jednak právě na takováto střetnutí má „razítko v registračce“, a pak také proto, že na něj zaúčinkuje „faktor Šádek“. Moc jsem na to zvědav.

Probudí se viktoriánská záloha?

Mohlo by se papírově zdát, že současná Slavia je celkově, pokud jde o posty v sestavě, silnější ve středu hřiště. Ngadeu, Hušbauer, Barák, Zmrhal aTecl, který by právě Viktorce Plzeň možná chtěl dokázat, že tam nehrál neprávem. No a plzeňští středopolaři zatím vůbec nic moc. Hrošovský, Petržela… A zejména Hořava s Ivanschitzem jsou na hřišti za duchy. Kvalitu, kterou v sobě zcela jistě mají, zatím neprokazují. Ale zápasy, jako teď proti Slavii, oni umějí. A jestli si trenér Roman Pivarník v novinách přečetl, jaké že to novináři mají zaručené zprávy nejenom ze západočeské kabiny, připraví jiné mužstvo. Výkonem, složením a hlavně prezentací své hry. Jak jsem předeslal, jejich generální manažer na to osobně dohlédne. 

A co předvede Slavia v útoku proti zatím vcelku bezchybné obraně Viktorie? Nejlepší zatímní ligový střelec Milan Škoda proti asi nejlepšímu ligovému stoperovi Romanu Hubníkovi, kterému zdárně asistuje kdysi nechtěný sparťan Hejda. Na opačně straně? Nejspíš tentokrát jistě nasazený bijec Michael Krmenčík proti nováčkovi v červenobílé obraně Lüftnerovi a dalšímu exsparťanovi Delimu.

V neděli nás tedy,za přímé účasti diváků ve vyprodaném Edenu a jistě hodně a hodně přes sto tisíc sedících diváků u televize a internetu, čeká velmi napínavé dění, které hodně napoví o dalším vývoji ve špičce české ligy.Ale ještě nic nerozhodne.