Srovnání brankářských legend. Je na tom lépe Buffon nebo Casillas?

Oba patří k těm nejlepším, kteří se kdy vyučili gólmanskému řemeslu. Pro jednoho z nich letošní pouť Ligou mistrů brzy skončí a pravděpodobně to postihne Španěla. Juventus totiž porazil Porto v prvním osmifinálovém utkání, což mu zaručuje do odvety velmi výhodnou pozici. Pokud však pohlédneme do historických statistik, kdo z nich vzejde jako vítěz?

Srovnání brankářských legend. Je na tom lépe Buffon nebo Casillas?

První zápas v Lize mistrů

Tehdy osmnáctiletý Casillas nevzpomínal na premiérový duel zrovna v dobrém. Real přijel na stadion Olympiacosu Pireus a uhrál zde divokou remízu 3:3. Poslední zápas ročníku mu naopak připomíná jen radost. Stal se nejmladším brankářem, který kdy nastoupil do finále, navíc s vítěznou tečkou. Buffon byl v době debutu o rok starší. To ještě oblékal dres Parmy, zbylých dvanáct ročníků v LM už zažil jakožto hráč Juventusu.

Počet zápasů

Vysoký u obou a stále roste. 29 hráčů už odkopalo více než stovku utkání v této soutěží, lehce překvapivě ale mezi nimi najdeme jen pět brankářů. Buffon jich zapsal 102, Casillas dokonce 163, což jej posouvá na absolutná první místo tabulky. Před druhým v pořadím, již nehrajícím Xavim, tak neustále zvyšuje náskok. Ten činí momentálně dvanáct utkání.